Untitled.png
Untitled.png
Untitled.png
Untitled.png

17th Feb 2020 Practice Set

A and B can complete a work alone in 18 days and 24 days respectively. If B started work alone and after 3 days A also joined then in how many days whole work will be completed.


A और B एक कार्य को अकेले क्रमशः 18 और 24 दिनों में पूरा कर सकते है। यदि B कार्य को अकेले शुरू करता है तथा 3 दिन बाद A भी कार्य में शामिल होता है, तो पूरा कार्य कितने दिनों में पूरा होगा?


[A] 6 days

[B] 12 days

[C] 8 days

[D] 10 days

[E] 15 days



A sum on simple interest becomes 7/2 times of itself in ten years, find the rate of interest.


एक साधारण ब्याज का योग दस वर्षों में स्वयं का 7/2 गुना हो जाता है, ब्याज दर ज्ञात कीजिए।


[A] 20%

[B] 16%

[C] 30%

[D] 25%

[E] 12%



A bag contains 5 blue balls and 7 red balls, if 2 balls are drawn at random. What is the probability that at least 1 ball is red.


एक थैले में 5 नीली गेंद और 7 लाल गेंद है, यदि यादृच्छिक रूप से 2 गेंदे निकली जाती है, तो कम से कम 1 गेंद के लाल होने की प्रायिकता क्या है?


[A] 28/33

[B] 17/66

[C] 23/33

[D] 47/66

[E] None of these / इनमें से कोई नहीं



A train P running with speed 54 kmph crosses a man in 30 sec. In how much time it can cross a 180 m long platform.


एक ट्रेन P, 54किमी/घंटे की गति से एक व्यक्ति को 30 सेकंड में पार करती है। वह एक 180 मी. लम्बे प्लेटफार्म को कितने समय में पार कर सकती है?


[A] 51 sec

[B] 45 sec

[C] 42 sec

[D] 39 sec

[E] 58 sec



The ratio of milk and water in a vessel is 5 : 8. If 6 liter of milk added in it ratio of milk to water becomes 7 : 8. Find the initial quantity of mixture in the vessel.


एक बर्तन में दूध और पानी का अनुपात 5 : 8 है। यदि इसमें 6 लीटर दूध मिलाया जाता है, तो दूध और पानी का अनुपात 7 : 8 हो जाता है। बर्तन में मिश्रण की आरंभिक मात्रा ज्ञात कीजिए।


[A] 28 liter

[B] 39 liter

[C] 42 liter

[D] 24 liter

[E] 36 liter



4.7, 12.7, 28.7, 60.7, ?, 252.7

[A] 124.7

[B] 188.7

[C] 92.7

[D] 122.7

[E] 118.4



1, 4, 14, 45, 139, ?

[A] 281

[B] 422

[C] 421

[D] 140

[E] 424



5, 16, 32, 55, 87, ?

[A] 126

[B] 128

[C] 132

[D] 130

[E] 135



440, 624, 840, 1088, 1368, ?

[A] 1520

[B] 1848

[C] 1680

[D] 2024

[E] 2400



981, 961, 936, 906, 871, ?

[A] 824

[B] 813

[C] 826

[D] 831

[E] 821 In how many ways can a group of 5 men and 2 women be made out of total of 7 men and 3 women?


कुल 7 पुरुषों और 3 महिलाओं में से, 5 पुरुषों और 2 महिलाओं के समूह को कितने तरीके से बनाया जा सकता है?


[A] 63

[B] 45

[C] 126

[D] 90

[E] 84



The ratio of speed of two trains which are running in the same direction is 4 : 5. The train having higher speed crosses the second train in 30 seconds and a pole in 4 seconds respectively. Find the ratio of their lengths.


एक समान दिशा में चल रही दो ट्रेनों की गति का अनुपात 4 : 5 है। तीव्र गति से चलने वाली ट्रेन दूसरी ट्रेन को और एक खम्भे को क्रमशः 30 सेकंड और 4 सेकंड में पार करती है। उनकी लम्बाई का अनुपात ज्ञात कीजिए।


[A] 1 : 2

[B] 2 : 3

[C] 3 : 5

[D] 4 : 5

[E] 6 : 7



Speed of a boat in still water is 300% more than the speed of current. The boat takes a total time of 8 hours to cover a distance of 45 km upstream and 45 km in downstream both. Find speed of current.


स्थिर जल में नाव की गति, जलधारा की गति से 300% अधिक है। नाव 45 किमी धारा के प्रतिकूल तथा 45 किमी धारा के अनुकूल दूरी को तय करने में कुल 8 घंटों का समय लेती है। जलधारा की गति ज्ञात कीजिए।


[A] 2.5 km/h

[B] 2 km/h

[C] 4 km/h

[D] 3 km/h

[E] 5 km/h



The simple interest on a certain sum for 4 yrs at a rate of 12.5% per annum is Rs 4000. What will be the compound interest on the same sum at a rate of 4% per annum after two years?


एक निश्चित राशि पर 4 वर्ष के लिए 12.5% के वार्षिक दर से साधारण ब्याज 4000 रुपए है। उसी राशि पर दो वर्ष बाद 4% की वार्षिक दर से चक्रवृद्धि ब्याज कितना होगा?


[A] Rs 762.8

[B] Rs 562.8

[C] Rs 652.8

[D] Rs 842.4

[E] Rs 648.6



Two busses start from Delhi to Karnal at 8 am and 10 am respectively. Speed of bus starting at 8 a.m. and speed of bus starting at 10 a.m. is 20 m/sec and 25 m/sec respectively. If distance between Delhi to Karnal is 200 km then at what time faster bus will catch the slower bus?


दो बस दिल्ली से करनाल के लिए क्रमशः पूर्वाहन 8 बजे और पूर्वाहन 10 बजे पर चलती है। पूर्वाहन 8 बजे चलने वाली बस की गति और पूर्वाहन 10 बजे चलने वाली बस की गति क्रमशः 20 मी/सेकंड और 25 मी/सेकंड है। यदि दिल्ली से करनाल के बीच की दूरी 200 किमी है, तो तेज गति गति वाली बस, धीमी गति वाली बस को कितने समय में पकड़ लेगी?


[A] 8h

[B] 10 h

[C] 12 h

[D] 6 h

[E] 14 h




EXPLAINATIONS-:


4.7 + 8 = 12.7

12.7 + 16 = 28.7

28.7 + 32 = 60.7

60.7 + 64 = 124.7

124.7 + 128 = 252.7


1 × 3 + 1 = 4

4 × 3 + 2 = 14

14 × 3 + 3 = 45

45 × 3 + 4 = 139

139 × 3 + 5 = 422









21² – 1 = 441 – 1 = 440

25² – 1 = 625 – 1 = 624

29² – 1 = 841 – 1 = 840

33² – 1 = 1089 – 1 = 1088

37² – 1 = 1369 – 1 = 1368

41² – 1 = 1681 – 1 = 1680


981 – 20 = 961

961– 25 = 936

936 – 30 = 906

906 – 35 = 871

871 – 40 = 831




1,183 views8 comments
Untitled.png
Untitled.png
Untitled.png
Untitled.png

Subscribe to Bankingchronicle newsletter

  • unacademy
  • images
  • YouTube
  • Facebook

© 2020 Bankingchronicle